Manifest Eleccions Europees 2014

Logo-Periodistes

“Blocs electorals, anomalia europea”

Europees 2014 i Llei Electoral,
oportunitat d’or per acabar amb els blocs

El Col·legi de Periodistes denuncia que, una vegada més, en aquestes eleccions europees es vulnerarà el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques. Els anomenats blocs electorals estableixen per a les informacions de campanya els mateixos criteris que la propaganda. Fixar un temps i un ordre predeterminat de les notícies és una censura prèvia inacceptable en qualsevol democràcia. És també absurd perquè sovint dificulta la comprensió de les informacions. El desordre i la manca d’interès periodístic dels blocs provoquen el desinterès dels ciutadans i agreugen la desafecció envers la política.

Els blocs són un estat d’excepció informativa, un atac als ciutadans i a la democràcia mateixa. Quan els periodistes no poden treballar lliurement, siguin del mitjà que siguin, públics o privats, s’ataca a tota la professió i es posa en entredit un principi democràtic bàsic, com és el dret a una informació plural, imparcial i sense ingerència política.

Obligar els periodistes a regir-se per criteris polítics i no pas per criteris professionals és un atemptat flagrant als drets més bàsics de qualsevol democràcia, que passen per un escrupulós respecte a la independència dels periodistes. El Col·legi de Periodistes també denuncia les rodes de premsa sense que s’admetin preguntes i que s’impedeixi el lliure accés dels periodistes gràfics als mitings electorals, el que a la pràctica també és una forma de censura i d’imposició d’unes imatges triades amb criteris propagandístics i no informatius.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera que les eleccions europees són una oportunitat d’or per fer un pas endavant cap a una veritable democràcia, quan ja fa gairebé quaranta anys de la fi de la dictadura. Ara que finalment els diputats catalans semblen disposats a tancar el text d’una Llei Electoral Catalana, després de més de trenta anys, no han de desaprofitar l’ocasió per situar-la a nivell de les democràcies europees. Per això, el Col·legi de Periodistes els insta a enterrar definitivament aquest mecanisme antidemocràtic que són els blocs i reclama que respectin la llibertat de la premsa i la independència dels mitjans públics. En un moment en què les forces polítiques majoritàries al Parlament parlen de construir estructures d’estat, és més important que mai respectar un requisit indispensable en democràcia: la no ingerència dels polítics en les escaletes dels informatius.

Periodistes europeus se sumen a la protesta del Col·legi

Els blocs són una anomalia a Europa. En els països europeus de llarga tradició democràtica no existeixen mecanismes tan estrictes i antiperiodístics. A Europa es demostra des de fa dècades que el respecte a la pluralitat i a la representativitat parlamentària no estan renyits amb la independència dels periodistes. Els blocs electorals no són garantia de pluralitat ni equitat sinó sinònim d’ingerència i descrèdit. Ja existeixen a Catalunya i en cada mitjà públic organismes de control que fan el seguiment i poden alertar, si s’escau, en cas de conflicte.

És per tot això, i davant la proximitat de les eleccions europees, que periodistes de grans països de la UE s’han volgut sumar a la protesta del Col·legi de Periodistes de Catalunya contra els condicionants que pateixen els periodistes a l’Estat espanyol. Per aquesta raó, han fet arribar vídeos amb missatges de suport que es poden veure per internet a un espai creat especialment per a l’ocasió i on es pretén informar i denunciar aquesta anomalia democràtica: https://noalsblocs.wordpress.com

Entre els missatges de suport i de denúncia hi ha representenats de mitjans de França, Alemanya, els Països Baixos, Itàlia i Bèlgica. Entre ells, alguns membres destacats d’algunes organitzacions profesionals i sindicals com el secretari general de la Federació Europea de Periodistes (EFJ/FEP), la secretària general del Sindicat Nacional de Periodistes de França (SNJ) i del president del Consell de la Deontologia Periodística (CDJ) de Bèlgica.

Al mateix temps, també s’han sumat a la protesta destacats professionals catalans. El Col·legi de Periodistes de Catalunya estén la crida a la societat catalana. Convida els ciutadans que s’afegeixin a la petició perquè les forces polítiques catalanes aboleixin els blocs electorals.

#NOalsblocs

 #informacióSÍ  #propagandaNO

Col·legi de Periodistes de Catalunya

5 de maig, 2014

Manifest PDFMANIFEST MAIG 2014 – Blocs electorals, anomalia europea (PDF)

Anuncis

6 responses to “Manifest Eleccions Europees 2014

  1. Retroenllaç: Comunicació Pública » Blocs electorals, una anomalia democràtica

  2. Retroenllaç: Desobediència dels treballadors de TV3 als blocs electorals | 243.cat

  3. Retroenllaç: Desobediència dels treballadors de TV3 als blocs elecorals | 243.cat

  4. Maria Lobbie Habal-Pernecita

    Desde fa moltes anys el Col.legi de Periodistes donar support a l’informacio i un fort rebuig al blocs electorals. Per aixio aquesta campanya ya no ets nova per me. Enhorabona CPC, per la vostre consistent en el seu principis. Sorry for some mistakes. I just love to talk and write our language, the Catalan that I always dubbed music to my ear.

    M'agrada

  5. Retroenllaç: El Col·legi de Periodistes endega una campanya de rebuig als blocs electorals | Comunicació 21

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s